Advertisement

MAHA PWD JE Questions And Answers PDF Download | MAHA PWD भरती चे सर्व तांत्रिक प्रश्न आणि उत्तरांची माहिती जाणून घ्या

MAHA PWD JE Questions And Answers
Table of Contents

MAHA PWD JE Questions PDF Download:- PWD Recruitment 2023 is one of the various recruitments announced by the Public Works Department of the State of Maharashtra. The recruitment for the post of Village Servant in PWD Bharti has been announced. The candidates have started preparing for the examination after the recent recruitment announcement. In the recruitment of Gram Sewakas, technical questions will be asked after Marathi grammar, English math, and intelligence. Many people are confused about the technical issue of the village servant. In this article, we will learn all the technical questions and their answers for them. You can also download a pdf from there.

MAHA PWD JE Questions And Answers

MAHA PWD JE Questions And Answers:- महाराष्ट्र राज्य सार्वजनिक बांधकाम विभागाकडून कडून जाहीर झालेल्या विविध भरती पैकी एक म्हणजे PWD भरती २०२३ ही होय. ह्या PWD Bharti मध्ये ग्रामसेवक पदाची ही भरती त्या मध्ये जाहीर करण्यात आलेली आहे. नुकत्याच जाहीर झालेल्या भरती नंतर उमेदवार हे अभ्यासाच्या तयारी ला लागले आहेत. ग्राम सेवक भरती मध्ये मराठी व्याकरण, इंग्लिश गणित आणि बुद्धिमत्ता नंतर तांत्रिक प्रश्न सुद्धा विचारण्यात येणार आहेत. अनेकांना ग्राम सेवक चे तांत्रिक प्रश्नाबाबत संभ्रम आहेत. त्यांच्यासाठी आम्ही ह्या आर्टिकल मध्ये सर्व तांत्रिक प्रश्न आणि त्यांचे उत्तर जाणून घेणार आहोत. त्या मध्ये तुम्ही pdf सुद्धा डाउनलोड करू शकतात.

Read More:- Best Books For Gram Sevak Books PDF Download | ग्रामसेवक भरती साठी सर्वोत्तम पुस्तकांची यादी

All PWD JE Tantrik Questions And Answers | PWD JE Technical Questions

1. A Double-Mass-Curve analysis is useful in 

A) Consistency Analysis 

B)Frequency Analysis

C) Storage Computation Analysis

D) Guessing missing data in cases of non-homogenous terrain 

Answer :- Consistency Analysis 

2. The soils transported and deposited by a river or a stream care called :-

A) aeolian soils

B)alluvial soils

C) lacustrine soils

D) marine soils

Answer :- alluvial soils

3. Which of the following methods is NOT used for measuring air content in fresh concrete ?

A) Blaine air permeability method

B) Gravimetric method

C) Pressure method

D) Volumetric method

Answer :- Blaine air permeability method

4. Consider the following statements about lime:
1. Calcination of limestone results in quick lime.
2. Lime produced from pure variety of chalk is hydraulic lime.
3. Hydrated lime is obtained by treating quick lime with water.
Which of the above statements are correct?

A) 1, 2 and 3

B) 1 and 2 only

C) 2 and 3 only

D) 1 and 3 only

Answer :- 1 and 3 only

5. As per IS 456 : 2000, the minimum grade of concrete to be used for plain concrete and reinforced concrete, respectively, in concrete works exposed directly along the sea coast are :

A) M 20 and M 30

B) M 20 and M 25

C) M 22 and M 40

D) M 15 and M 25

Answer :- M 20 and M 30

6. The maximum superelevation to be provided on a road curve is 1 in 15. If the rate of change of superelevation is specified as 1 in 120 and the road width is 10 m, then the minimum length of the transition curve on each end will be

A) 120 m

B) 199 m

C) 80 m

D) 180 m

Answer :- 80 m

7. Saturated unit weight of soil is the ratio of : 

A) bulk unit weight of a soil when it is fully saturated

B) saturated bulk unit weight to total void

C) total void to saturated bulk unit weight

D) total void to saturated bulk unit weight

Answer :- bulk unit weight of a soil when it is fully saturated

8. According to SP : 27 – 1984, the thickness of slab or RC slab shall be measured to the nearest of :

A) 0.0002 m

B) 0.005 m

C) 0.0001 m

D) 0.01 m

Answer :- 0.005 m

9. A ship has a metacentric height of 0.90 m and its period of rolling  is 20 seconds. The relevant radius of gyration is nearly

A) 5.5 m

B) 7.5 m

C) 9.5 m 

D) 11.5 m

Answer :- 9.5 m 

10. The failure of an over reinforced concrete beam is due to :

A) compression failure

B) mid failure

C) shear failure

D) tension failure

Answer :- compression failure

Read More:- All Kalam In Marathi PDF Download | Kalam 1 To 395 | भारतीय राज्यघटनेतील कलम 1 ते 395 पर्यंत च्या सर्व कलमांची माहिती जाणून घ्या

11. Which of the following compounds of cement is responsible for early strength ?

A) C4AF

B) C3S

C) C3A

D) C2A

Answer :- C3S

12. What will be the percentage of passing aggregate for the grading zone 1 of sieve size 1.18 mm ?

A) 100%

B) 10% – 20%

C) 7% – 25%

D) 30% – 70%

Answer :- 30% – 70%

13. What is the effect of fly ash in concrete ?

A) Reduces the secondary hydration process

B) Increases the heat of hydration

C) Increases the amount of air entrainment

D) Reduces the heat of hydration

Answer :- Reduces the heat of hydration

14. What will be the depth of penetration of the plunger in Vicat Apparatus (IS : 5513 – 1976) from the bottom of the Vicat Mould, when the cement paste is tested for standard consistency, according to IS 4031 – 1988 ?

A) 11 to 15 mm

B) 8 to 10 mm

C) 15 to 17 mm

D) 5 to 7 mm

Answer :- 5 to 7 mm

15. In which type of estimate is ‘Court yard’ NOT considered ?

A) Unit rate estimate

B) Plinth area estimate

C) Lump sum estimate

D) Cub rate estimate

Answer :- Plinth area estimate

Read More:- Direct And Indirect Speech In Marathi With Examples PDF Download | English Grammar In Marathi

PWD JE Tantrik Questions And Answers

16. The annual or periodical payment for repayment of the capital amount invested on a property for a specified period is known as :

A) depreciation

B) obsolescence

C) amortization

D) annuity

Answer :- annuity

17. A Pelton wheel is to be designed for a pitch diameter of 1 m and jet diameter of 0.1 m. The number of buckets on the runner computed by Taygun’s formula is :

A) 20

B) 25

C) 15

D) 10

Answer :- 20

18. As per IRC (Indian Roads Congress) recommendation, what will be the designed stopping sight distance (in meters) at the vehicle speed of 80 km/h on a rural highway?

A) 120

B) 140

C) 70

D) 60

Answer:- 120

19. Which of the following can be considered as a taking-off point in road planning in India?

A) Lucknow plan

B) Delhi plan

C) Bombay plan

D) Nagpur plan

Answer :- Nagpur plan

20. The test commonly to determine the grade of bitumen in terms of its hardness is :

A) the penetration test

B) the ductility test

C) the softening point test

D) the flash and fire point test

Answer :- the penetration test

21. According is IS 5968 : 1987, the minimum radius of radius of curve to be provided in the alignment of unlined canals carrying a discharge of less than 30 cumecs up to 15 cumecs is :

A) 100 m

B) 1000 m

C) 600 m

D) 150 m

Answer :- 600 m

22. No deduction is made in the quantity estimation for plastering work in cement mortar for openings having size up to :

A) 0.5 m2

B)1.0 m2

C) 3 m2

D) 0.75 m2

Answer :- 0.5 m2

23. Identify the property that changes as a function of the geometrical dimensions of a section in structural materials :

A) Mass density

B)Moment of inertia

C) Poission’s ratio

D) Modulus of elasticity

Answer :- Moment of inertia

24. Which of the following methods is NOT used for the calculation of depreciation of a structure ?

A) Straight line method

B) Quantity survey method

C)Geometric projection method

D) Declining balance method

Answer :- Geometric projection method

25. The overflowing sheet of water on a weir is called :

A) creek

B) crest

C) limp

D) nappe

Answer :- nappe

Read More:- All Synonyms Words List PDF Download From A To Z | Similar Words Lists

26. If the coefficient of permeability is doubled and the coefficient of volume compressibility is simultaneously halved, the coefficient of consolidation

A) Increases by 2 times

B) decreases by 2 times

C) Increases by 4 times

D) decreases by 4 times

Answer :- Increases by 4 times

27. Which of the following laws states that pressure or intensity of pressure at a point is static fluid is equal in all directions ?

A) Newton’s law

B) Pascal’s law

C) Darcy’s law

D) Hydrostatic law

Answer :-Pascal’s law

28. Among the following river training works, which are aligned either parallel or at an angle to the banks, identify the one having a difference in alignment when compared to others :

A) Flood walls

B) Guide banks

C) Groynes

D) Levees

Answer :-Groynes

29. According to IS 800 : 2007, identify the property which is considered as a mechanical property of structural steel, important in design .

A) Unit mass

B) Maximum percent elongation on a standard gauge length

C) Co – efficient of thermal expansion

D) Poisson ration

Answer :-Maximum percent elongation on a standard gauge length

30. A water supply distribution system for an averagely-populated township is to be designed for

A) Maximum daily demand 

B) Maximum hourly demand and fire demand 

C) Average demand 

D) Maximum daily demand and fire demand or maximum hourly demand, whichever is higher

Answer :-Maximum daily demand and fire demand or maximum hourly demand, whichever is higher

Read More:- All Opposite Words List PDF Download From A To Z | Antonyms Words In English

PWD Junior Engineer Tantrik Questions And Answers

31. :The Whole Circle Bearing of line AB is 50° and of line BC is 120°. The deflection angle at B from AB to BC is

A) 50°

B) 70°

C) 110°

D)120°

Answer :-70°

32. What is the principle of plane surveying ?

A) Working from part to whole

B) Working from point to area

C) Working from angle to volume

D) Working from whole to part

Answer :-Working from whole to part

33.  A combined sewerage system is more appropriate for developed areas where

A) Rainfall occurs for a very few days in a year 

B) Rainfall occurs almost uniformly throughout the year 

C) Air temperatures are nearly uniform throughout the year 

D)Air temperatures through the year include extremes during certain runs of days 

Answer :-Rainfall occurs almost uniformly throughout the year 

34. Gase(s) emitted during rotting or decomposition of timber is /are mainly

A) Methane and Hydrogen

B) Hydrogen Sulphide

C) Carbonic acid and Hydrogen

D) Ammonia

Answer :- Carbonic acid and Hydrogen

35. Which of the following is not a basic type of strain ?

A) Compressive strain

B) Shear strain

C) Area strain

D) Volume strain

Answer :- Area strain

Read More:- 307 Kalam In Marathi | भारतीय दंड संहिता कलम 307 ची संपूर्ण माहिती जाणून घ्या

36. Which of the following is Kharif season in India ?

A) March / April to June / July

B)December / January to April / May

C) May / June to October / November

D) October / November to April / May

Answer :- May / June to October / November

37. The design overflow rate of a sedimentation tank is chosen considering

A) Flow rate through the tank 

B) Diameter of the particle intended to be removed 

C) Volume of the sedimentation tank 

D) Detention time in the tank

Answer :- Flow rate through the tank 

38. Return Period refers to

A) The probability of Exceedance of an event 

B) The probability of Non-Exceedance of an event

C) The inverse of the probability of Exceedance of an event

D) The inverse of the probability of Non-Exceedance of an event 

Answer :- The inverse of the probability of Exceedance of an event

39. What is the height of slump cone mould used for testing the workability of the concrete ?

A) 20 cm

B) 10 cm

C) 30 cm

D) 25 cm 

Answer :- 30 cm

40. :Efflorescence of bricks is due to

A) Excessive burning of bricks

B) High silt content in brick clay

C) High porosity of bricks

D) Soluble salts present in parent clay

Answer :- Soluble salts present in parent clay

Read More:- Fundamental Rights In Marathi PDF Download | भारतीय नागरिकांचे मूलभूत अधिकार आणि त्यांची संपूर्ण माहिती जाणून घ्या

PWD Junior Engineer Tantrik Questions And Answers

41. Identify the test to be conducted for the determination of the modulus of subgrade reaction in pavement design .

A) Plate bearing test

B) Triaxial test

C) CBR test

D) Direct shear test

Answer :- Plate bearing test

42. AsCu, a preservative for wood, developed by the Forest Research Institute, Dehradun, comprises of chemicals:

A) 1 : 1 : 1

B) 1 : 2 : 3

C) 1 : 2 : 4

D) 1 : 3 : 4

Answer :- 1 : 3 : 4

43. Which type of odour characteristic is NOT used for classifying odour of a given water sample as per IS 3025 (part-5) 1983 ?

A) Degree of sweetness

B) Degree of turbidity

C) Degree of pungency

D) Degree of smokiness

Answer :- Degree of turbidity

44. Arrange the following soils with respect to increasing order of realizable friction ratio:
1.Loose gravel fill
2.Sands or gravels
3.Clay sand mixtures and silts
4.Clay and peats 

A) 1, 2, 3 and 4

B) 4, 2, 3 and 1

C) 1, 3, 2 and 4

D) 4, 3, 2 and 1

Answer :-4, 3, 2 and 1

45. If the quadrantal bearing of a line AB is S 31’35’ E, then its whole circle bearing is equal in :

A) 121o25′

B) 148o25′

C) 58o25′

D) 211o25′

Answer :-148o25′

Read More:- Time, Work And Speed In Marathi PDF Download | काळ, काम, वेग सूत्र, आणि उदाहरणे ह्यांची संपूर्ण माहिती जाणून घ्या

46. Consider the following statements regarding timber :
1. The strength of timber increases by Kiln seasoning.
 2. Cutting of wood is to be done prior to treatment.
3. Water seasoning is good for prevention of warping.
4. ASCU treatment enhances the strength of wood. Which of the above statements are correct ?

A) 1, 2 and 3 only

B) 2, 3 and 4 only

C) 1, 3 and 4 only

D) 1, 2, 3 and 4

Answer :-1, 2 and 3 only

47. A circular shaft of diameter 120 mm is welded to a rigid plate by a fillet weld of size 6mm. If a torque of 8 kNm is applied to the shaft, what is the maximum stress in the weld (to the nearest unit)?

A) 84 N/mm2

B) 87 N/mm2

C) 90 N/mm2

D) 95 N/mm2

Answer :-84 N/mm2

48. What is the rapid sand filter surface area required for filtering of 10 MLD water assuming a filtration rate of 100,000 m2/day?

A) 100 m

B) 10 m2

C) 1 m2

D) 1000 m2

Answer :-100 m

50. For a given elastic material, the Elastic modulus E is 210 GPa and its Poisson’s ratio is 0.27. What is the approximate value if its modulus of Rigidity ?

A) 105 GPa 

B) 83 GPa

C) 159 GPa

D) 165 GPa 

Answer :- 83 GPa

Read More:- Fundamental Rights In Marathi PDF Download | भारतीय नागरिकांचे मूलभूत अधिकार आणि त्यांची संपूर्ण माहिती जाणून घ्या

MAHA PWD JE Important Questions And Answers PDF Download

MAHA PWD JE Important Questions And Answers PDF Download:- आपण या पोस्ट मध्ये MAHA PWD JE भरती महत्त्वपूर्ण प्रश्न आणि उत्तरांची माहीती सविस्तर पणे बघितली आहे. ज्या मध्ये तुम्ही कोणत्याही भरती ची तयारी किंवा कोणत्याही परीक्षेचा अभ्यास करण्यासाठी मदत करेन. यासाठीच या पोस्ट च्या नोट्स तुम्ही काढून घेऊ शकता किंवा त्याचा PDF डाउनलोड करू शकता जे तुम्हाला अभ्यास करताना फायदा चे ठरणार आहेत.

Conclusions

MAHA PWD JE Questions And Answers PDF Download:- आपण ह्या आर्टिकल मध्ये MAHA PWD JE भरती महत्त्वपूर्ण प्रश्न आणि उत्तरांची माहिती जाणून घेतली आहे. अनेक जणांना MAHA PWD JE भरती महत्त्वपूर्ण प्रश्न आणि उत्तरांची माहिती यांची अधिक माहिती साठी ही पीडीएफ मध्ये संपूर्ण माहिती अभ्यासासाठी पाहिजे असते. त्यामुळे त्यांच्यासाठी आम्ही अश्या लोकांना समजणे सोपे जावे आणि त्यांना संपूर्ण माहिती ही दुसऱ्यांना शेअर करता यावी म्हणून आम्ही PDF Download  करण्यासाठी MAHA PWD JE Questions And Answers PDF देत आहोत.

Mega Bharti

Study Material

Hall Ticket

Result

Social Media

Pages